fbpx

Blog

4 proste triki, które pozwolą z łatwością pokroić tort

Prawdopodobnie nikt nie wyobraża sobie celebrowania urodzin bez tortu. Przysmak ten zamawiany jest także na inne okazje: chrzciny, komunie, wesela czy świętowanie ukończenia studiów. Warto wiedzieć, jak go kroić, by w kawałkach na talerzu prezentował się równie apetycznie, jak na stole.

Czytaj dalej

Tajniki idealnego kruchego ciasta

Chociaż to zazwyczaj o bezie mówi się, że potrafi być kapryśna, wielu miłośnikom cukiernictwa to właśnie kruche ciasto spędza sen z powiek. Idealne kruche ciasto powinno być… po prostu kruche. Tymczasem nieznajomość kilku prostych sztuczek sprawia, że zabierając się za nie, otrzymują oni ciasto twarde, zbyt kleiste, lub zakalcowate. O czym trzeba pamiętać, przygotowując ciasto […]

Czytaj dalej

5 pomysłów na nowoczesną dekorację tortu

Chyba nikt nie wyobraża sobie imprezy urodzinowej bez tortu. Jeszcze parę dekad temu tort musiał być przede wszystkim smaczny. Większość tortów dekorowano podobnie: bitą śmietaną i owocami, a oryginalne wykończenie deseru było rzadkością. Współczesne torty powinny zachwycać wyglądem, zanim jeszcze goście imprezy skosztują jego pierwszy kawałek. Jakie dekoracje są obecnie najmodniejsze?

Czytaj dalej

Tort na urodziny dziecka – sprawdź nasze wyjątkowe inspiracje!

Chyba nic nie kojarzy się tak bardzo z dniem urodzin, jak tort. To właśnie on jest symbolem każdego jubileuszu, bez względu na to, czy świętuje go osoba dorosła, czy dziecko. Dla maluchów tort jednak nie jest zwykłym przysmakiem, który spałaszują z najbliższymi osobami. To też małe dzieło sztuki, na które czekają cały rok. Dlatego warto […]

Czytaj dalej

Kruche dzieło sztuki – tajniki wyrobu bezy Pavlovej

Każdy łasuch wie, czym jest pavlova. Kruchy, słodki torcik bezowy, wypełniony bitą śmietaną i udekorowany świeżymi owcami. Za ideał uznaje się bezę śnieżnobiałą, lekko popękaną, leczy niezbyt suchą w środku. Jednak współczesne bezy przybierają różne kolory – mogą mieć zielone zabarwienie od pistacji, beżowe – od czekolady itd. Beza to niezwykle kapryśny deser, jeśli chodzi […]

Czytaj dalej

Impreza okolicznościowa w firmie – jak nadać jej prestiż?

Imprezy okolicznościowe to ostatnio bardzo popularna praktyka w wielu firmach. Są organizowane, aby stworzyć przyjazne warunki pracy. Jest to możliwe, jeżeli damy pracownikom szansę na lepsze poznanie się i porozmawianie na różne tematy niezwiązane z pracą, co zaowocuje zacieśnieniem łączących ich więzi. W ten sposób praca w danym przedsiębiorstwie będzie przebiegać sprawniej, efektywniej, wydajniej i […]

Czytaj dalej