fbpx

Różne oblicza doskonale znanego sernika

Sernik to polskie, tradycyjne ciasto podawane najczęściej na Święta Wielkanocne czy Święta Bożego Narodzenia. Jest również doskonałą propozycją na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe, np. komunie, wesela, chrzciny, urodziny.

6 twarzy sernika

Tradycyjnie sernik składa się z ciasta, robionego na bazie twarogu lub innego rodzaju sera białego (najczęściej mielonego) i kruchego spodu. Dzięki łatwej w obróbce, twarogowej bazie, można skomponować wiele rodzajów sernika. Oto niektóre z nich.

  1. Sernik New York Cheescake – pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu wychodzi idealnie gładki i kremowy. Można go udekorować praktycznie wszystkim, np. polewą malinową, śmietanową, frużeliną, świeżymi owocami.
  2. Sernik wiedeński, czyli tłusty mielony twaróg z dodatkiem dużej liczby jaj, bez kruchego spodu. Niezwykle delikatny, kremowy i puszysty. Dodatek bakalii w cieście sprawia, że jest on wyjątkowo słodki.
  3. Sernik królewski – tradycyjne ciasto okolicznościowe, przygotowywane na kruchym, mocno czekoladowym spodzie, z równie czekoladową posypką, na której można dodatkowo ułożyć porzeczki, wiśnie czy maliny.
  4. Sernik na zimno – król wśród serników, jeżeli chodzi o łatwość i szybkość przygotowania. Zmielony ser twarogowy z dodatkiem żelatyny zastyga bez pieczenia, a zamiast jednokolorowej, można przyrządzić tęczową galaretkę z dodatkiem świeżych owoców.
  5. Sernik japoński, nazywany chmurką, ponieważ ma niezwykle puszystą, delikatną konsystencję, przygotowywaną na bazie serka mascarpone lub śmietankowego, do którego dodaje się matchę, limonki lub mango.
  6. Sernik włoski – robiony z ricotty i mascarpone z dodatkiem miodu i kawałków owoców.

Praktycznie każde serniki można tak naprawdę dowolnie dekorować, tworzyć wzory i faktury podobnie, jak te stosowane na tortach.