fbpx

4 proste triki, które pozwolą z łatwością pokroić tort

Prawdopodobnie nikt nie wyobraża sobie celebrowania urodzin bez tortu. Przysmak ten zamawiany jest także na inne okazje: chrzciny, komunie, wesela czy świętowanie ukończenia studiów. Warto wiedzieć, jak go kroić, by w kawałkach na talerzu prezentował się równie apetycznie, jak na stole.

Tort zawsze podawaj schłodzony

W domowych lodówkach nie zawsze znajdzie się wolna półka na wstawienie całego tortu. Zazwyczaj wtedy czeka on „na swoją kolej” na kuchennej szafce. To błąd. Nieschłodzony tort traci swoją konsystencję i staje się trudniejszy do pokrojenia. Przed imprezą usuń z lodówki to, co może postać kilka godzin poza nią, włóż do niej tort i wyjmij go tuż przed podaniem.

Usuń dekoracje

Zanim zabierzesz się do krojenia tortu, usuń z niego wszystkie większe lub trudne do przekrojenia dekoracje. Dotyczy to zwłaszcza tortów artystycznych, na których znajdują się figurki z masy cukrowej, buteleczki z alkoholami czy ozdobne chorągiewki.

Przygotuj duży, ostry nóż

Przed imprezą upewnij się, że masz w domu długi, ostry nóż. Najlepiej, by był dłuższy od średnicy tortu – dzięki temu wygodnie będzie Ci go pokroić, a przy okazji wykorzystasz bok noża do nakładania wypieku. Sprawdź, czy jest odpowiednio ostry. Tępy nóż będzie gniótł kolejne warstwy ciasta, zamiast je kroić. Nałożone na talerz nie będą wtedy wyglądały apetycznie.

Korzystaj z dzbanka z ciepłą wodą

Na pewno zauważyłeś, że osoby krojące torty w kawiarniach i cukierniach po każdym kawałku moczą nóż w ciepłej wodzie. To prosty trik, dzięki któremu z ostrza szybko odklejają się fragmenty pozostałe po poprzednim kawałku. Dzięki krojeniu czystym nożem kolejny kawałek nie ma na sobie resztek ciasta i prezentuje się tak, jak do sesji fotograficznej kucharskiego albumu.