fbpx

Tajniki idealnego kruchego ciasta

Chociaż to zazwyczaj o bezie mówi się, że potrafi być kapryśna, wielu miłośnikom cukiernictwa to właśnie kruche ciasto spędza sen z powiek. Idealne kruche ciasto powinno być… po prostu kruche. Tymczasem nieznajomość kilku prostych sztuczek sprawia, że zabierając się za nie, otrzymują oni ciasto twarde, zbyt kleiste, lub zakalcowate. O czym trzeba pamiętać, przygotowując ciasto kruche?

Dobra mąka

Nie od dziś wiadomo, że jakość składników przekłada się bezpośrednio na efekt pieczenia. Do wyrabiania kruchego ciasta używaj dobrej mąki pszennej, najlepiej z niską zawartością glutenu. Kruchości ciastu dodaje też mniej popularna krupczatka – warto ją wypróbować!

Dodatek tłuszczowy

Ciasto kruche wyrabia się z masła, smalcu lub dobrej margaryny (niezbyt miękkiej). Masło nadaje odpowiedni smak ciastu. Tak jak w przepisach naszych babć, powinno być ono posiekane i zimne. Najlepiej szybko wyrobić ciasto w robocie kuchennym, a nie ręcznie, by nie nabrało ono temperatury i za bardzo się nie roztopiło.

Jaki cukier?

Najlepiej – cukier puder! Im większe kryształki ma cukier, tym trudniej rozpuszcza się w cieście, a zamiast tego, karmelizuje. Nie wygląda to dobrze, a podczas jedzenia ciasto sprawia wrażenie chrupkiego, a nie kruchego!

Jajka, śmietana, woda… Czy je dodawać?

W niektórych przepisach na domowe ciasta kruche znajdziesz też inne dodatki. Jeśli chodzi o jajko, lepiej dodać samo żółtko. Zbyt dużo białka może sprawić, że ciasto stanie się twarde. Dodając śmietanę lub wodę, pamiętaj, że muszą być one zimne!

Chłodzenie ciasta

W zasadzie każdy dobry przepis zaleca, by ciasto po zagnieceniu schładzać co najmniej pół godziny, lecz wiele osób pomija ten etap. To ogromny błąd! Zimne, uformowane ciasto wstawione do solidnie nagrzanego piekarnika od razu się zapiecze, a topniejące w nim masło nie sprawi, że zacznie się ono rozpływać. W przypadku ciasteczek nie stracą one swoich kształtów, a w przypadku tart czy babeczek – nie spłyną po foremkach. Jeśli chodzi o te ostatnie, warto ponakłuwać ich środki widelcem przed wstawieniem do piekarnika. To sprawia, że w trakcie pieczenia nie będą one rosły.