Chyba nikt nie wyobraża sobie imprezy urodzinowej bez tortu. Jeszcze parę dekad temu tort musiał być przede wszystkim smaczny. Większość tortów dekorowano podobnie: bitą śmietaną i owocami, a oryginalne wykończenie deseru było rzadkością. Współczesne torty powinny zachwycać wyglądem, zanim jeszcze goście imprezy skosztują jego pierwszy kawałek. Jakie dekoracje są obecnie najmodniejsze?
Od kilku lat z mody nie wychodzą torty… bez dekoracji. W naked cake boki tortu nie są obłożone żadną masą – dokładnie widać warstwy deseru. Dekoracja znajduje się tylko na wierzchu tortu i najczęściej jest minimalistyczna oraz naturalna (owoce, kwiaty).
Prawdziwy zachwyt wzbudzają na tortach żywe kwiaty. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że większość kwiatów w Polsce jest jadalna! Kolorowe, bogate kompozycje kwiatowe często umieszczane są nie tylko na wierzchu deseru, ale też na jego bokach lub podstawce.
Masę cukrową, czyli plastyczny lukier, można nazwać jadalną plasteliną. Jest ona dostępna w wielu kolorach, dodatkowo można tworzyć dowolne barwy, dodając do masy barwniki spożywcze. Z lukru plastycznego można tworzyć figurki, wycinać foremkami ozdobne kształty i tworzyć zaskakujące torty autorskie.
Osoby tworzące torty na zamówienie zgodnie twierdzą, że szczególnie trudno jest udekorować tort dla mężczyzny, by pozostał on elegancki, a nie przypominał tortu dla dziecka. Do tego celu świetnie nadają się kawałki popularnych słodyczy i… miniaturowe buteleczki np. whisky (takie, jakie podawane są w samolotach).
Zamiast wykonywać napisu na torcie (np. z imieniem lub wiekiem jubilata), warto wykorzystać gotowy topper. Topper to ozdoba na patyczkach, którą po prostu wbija się w tort. Pomiędzy patyczkami może znaleźć się napis, cyfra lub obrazek. Dostępne są nawet zestawy topperów o jednej tematyce, którym wystarczy pokrycie tortu dowolną masą o pasujące kolorystyce.